Hoppa till innehåll

Skrivövningar – för dig som också skriver

Du följer väl Spökpennan Skrivbyrå på Instagram? Kontot @spokpennan växer så det knakar. I det här blogginlägget samlar vi tre av de skrivövningar vi delat med oss av där. Toppentips för dig som skriver skönlitterärt.

Dialog med dubbla lager

Vad någon egentligen menar och vad de faktiskt säger är sällan samma sak. Och dessutom hör folk vad de vill höra.

Välj ett par karaktärer du känner väl, gärna från ett pågående skrivprojekt. Du kan också utgå från en redan existerande dialog i ditt manus.

Skriv (eller bearbeta) en dialog utifrån följande grundpremiss: Ingen säger exakt vad de menar. Inte heller hör de exakt vad den andre säger – särskilt inte eftersom den andre inte heller säger vad hen menar.

En replik har alltså trippla betydelser i scenen:

  • Avsändarens tanke
  • Orden som uttalades
  • Mottagarens tolkning

Pröva att skriva en dialog där de tre betydelserna skiljer sig åt på något sätt. Idén är inte att du ska skriva fram en buskisartad dialog full av komiska missförstånd (om du inte råkar vilja skriva just en sådan). I stället vill övningen lägga till några extra lager i dina dialoger, inte minst för att få dem att kännas trovärdiga.

I verkliga livet säger människor sällan exakt det de skulle vilja säga, eller vad de faktiskt menar att säga. Olika grader av artighet, social dynamik, osäkerhet och kanske rentav slarvigt språk gör att tanken bakom det sagda och vad som blev sagt kan skilja sig åt rejält. Vilket får konsekvenser – för hur människor uppfattar varandra, vad de kommer att prata vidare om, hur de minns ett samtal i efterhand osv. osv.

Här kommer du behöva gå in i dina karaktärer och se till att du skriver replikerna genom deras respektive filter. Ta hänsyn till deras sinnestillstånd. Är karaktären stressad? Glad? Besviken? Och hur beter sig just denna karaktär då?

En annan sak att ha i tankarna är att människor ofta pratar om saker ur ett idealperspektiv – hur de skulle vilja att något var, snarare än hur det faktiskt är. Dessutom vill de flesta, ofta omedvetet och med diskreta medel, gärna förmedla en positiv bild av sig själva till den de talar med. All sådan psykologi spelar in i hur vi människor pratar med varandra, och alltså även hur du ska tänka när du skriver dialog.

Gillar du skrivövningar? Eller föredrar du att arbeta med ditt skrivande på andra sätt?

Spökpennan erbjuder skrivcoachning som en del av vår litterära manusutveckling. Arbetsmetoden anpassas alltid individuellt efter dig som anlitar oss. Skrivövningar är bara ett av många sätt på vilket du och din text kan utvecklas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *